Kiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;)
Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne.
Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.
Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie.
Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków.
- 0,5 kg buraków
- 1 duże kwaskowe jabłko
- 2 płaskie łyżki masła
- sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem)
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Buraki w skórkach gotować do miękkości. Następnie zalać zimną wodą, a gdy wystygnąć obrać ze skórki.
- Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Dodać utarte buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę z cytryny (dokładnie umytej), cukier.
- Składniki sałatki dokładnie wymieszać, dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając.
- Warzywa należy dusić ok. 5 minut - aż jabłko będzie równie miękkie jak buraki. Jeśli warzywa zacznią przywierać do dna garnka, można dodać trochę wody (2-3 łyżki).
- Pod koniec duszenia dodać śmietanę i doprawić do smaku solą.
- Sałatkę podawać na ciepło.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz