Pomysł na tą przystawkę powstał przy okazji przygotowania daktyli w bekonie nadziewanych gorgonzolą.
Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie tracą witamin i są bardziej esencjonalne w smaku. Pieczone warzywa najczęściej podaję skropione oliwą i octem balsamicznym. Jednak brukselka najlepiej smakuje w towarzystwie solonego masła, parmezanu lub bekonu.
Do pieczenia brukselki użyłam metalowych szpadek, dzięki którym ,,kapustki" równomiernie się upiekły.
Przystawka udała się wybornie, słodko-gorzka brukselka idealnie połączyła się ze zrumienionym bekonem.
- brukselka (tyle sztuk ile plastrów bekonu) - ,,kapustki" powinny mieć podobną wielkość
- plastry surowego i wędzonego bekonu
- metalowe szpadki lub wykałaczki
Przygotowanie:
- Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych listków.
- Każdą brukselkę owinąć plastrem bekonu i przebić metalową szpadką.
- Brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Czas pieczenia zależy od wielkości brukselek, należy je piec do miękkości.
- Po wyjęciu brukselek z piekarnika, usunąć metalowe szpadki.
- Brukselkę podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz