Cóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze.
Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki.
- 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej białej kapusty
- 1/2 bulwy fenkułu
- 1 duża marchew
- 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowców
Dressing do sałatki:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku z dymki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub mniej (jak lubicie)
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki.
- Fenkuł pokroić na baaardzo cieniutkie plasterki.
- Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na paseczki.
- Płynne składniki dressingu wymieszać w miseczce. Następnie dodać utarty (na tarce o małych oczkach) imbir obrany ze skórki i posiekany szczypiorek.
- Składniki sałatki wymieszać z dressingiem.
- Posiekane orzeszki zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerz, aby wystygły.
- Sałatkę podawać udekorowaną prażonymi orzeszkami.
Smacznego
Siła smaku w prostocie składników, po prostu pysznie.Zapamiętam
OdpowiedzUsuń