Jestem fanką zup, szczególnie takich, które szybko się gotują i nie wymagają wielu przygotowań i produktów. Jeśli się postaram zupa pieczarkową gotuję w kilkanaście minut, a to całkiem dobry czas biorąc pod uwagę, że mały głodomór czeka na obiad po powrocie ze szkoły. Nie dodaję do zupy ziemniaków, bo to wydłuża czas gotowania, a ta zupa ma być ekspresowa;)
Zupę można wzbogacić, dodając marchewkę i pietruszkę. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażanych pieczarek.
Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub pieczarek, to można ją zmiksować. Zupa będzie miała przyjemną aksamitną konsystencję i nie trzeba jej zagęszczać mąką.
Ta zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek masła sprawia, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem drugiej porcji.
Składniki:
- 30 dkg pieczarek
- 10 cm kawałek pora (jasnozielona część pora)
- 6 szklanek bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml)
- 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła)
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany do zupy (18%)
- kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek)
- sól, pieprz do smaku
- drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą
- Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić.
- Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko zrumienione.
- Dodać bulion i cukier, gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.
- W miseczce wymieszać mąkę z 4 łyżkami wody, a następnie dodać śmietanę i kolendrę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
- Do miseczki z mąką i śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą.
- Zupę gotować jeszcze 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawać z makaronem, posypaną zieleniną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz