Robiąc zakupy omyłkowo kupiłam spód do pizzy, zamiast ciasta francuskiego. O swojej pomyłce dowiedziałam się, gdy zaczęłam przygotowywać obiad. Planowałam upiec paszteciki z soczewicą, a ze spodu do pizzy raczej by nie wyszły;) Po szybkim przeglądzie lodówki, zdecydowałam zrobić pizzę. Nie miałam sosu pomidorowego, więc użyłam dobrego, esencjonalnego ketchupu.
Musiałam zrobić 3 wersje pizzy, bo w mojej rodzinie każdy lubi inną. Mimo, że pizze przygotowane zostały z gotowego ciasta, były pyszne.
Mini pizza z tuńczykiem |
Mini pizza z pepperoni |
Mini pizza z oliwkami |
Składniki na spody do pizzy:
- opakowanie ciasta do pizzy
- ketchup (dodałam ketchup Fanex nr VII)
- 1 duża kulka mozzarelli
- suszone oregano
Mini pizza wersja dziecięca:
- czarne oliwki
Mini pizza wersja męska:
- kiełbasa pepperoni
- chilli
Mini pizza wersja damska:
- tuńczyk (z puszki w sosie własnym)
- czerwona cebula
- czarne oliwki
- chilli
- kapary
Przygotowanie:
- Z ciasta na pizzę wyciąć koła o średnicy 10 cm (w tym celu użyłam wykrawacza do pierogów).
- Na każdy kawałku ciasta rozsmarować łyżeczkę ketchupu i posypać oregano.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę sera rozłożyć na spodach do pizzy.
- Rozłożyć pozostałe składniki pizzy, następnie posypać mini pizze pozostałą mozzarellą.
- Ułożyć mini pizze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 12 minut w temp. 220 stopni.
Smacznego
Dziękuję za miłe słowa. Będę zaglądać na Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata