Kluski leniwe to bardzo prosta potrawa, którą można podać na wiele sposobów, w zależności od upodobań. Leniwe przygotowane wg tego przepisu są miękkie i delikatne w smaku. Najczęściej podaję je polane masłem z bułką tartą, lekko posłodzone i oprószone cynamonem. Oczywiście takiej potrawie musi towarzyszyć jakaś witaminka - u mnie była to surówka z marchewki i melona.
Leniwe można podać w wersji mniej kalorycznej, polane jogurtem.
Bardzo lubię leniwe w wersji wytrawnej, z jogurtem, świeżymi ziołami i czosnkiem lub z karmelizowaną cebulką i kubkiem maślanki.
Kluski leniwe można odgrzewać w wodzie lub podsmażyć na patelni.
Kluski leniwe z surówką z marchewki i melona |
Surówka z marchewki i melona |
Składniki:
- 0,5 kg twarogu sernikowego mielonego
- 2 jajka eko
- 2 szklanki mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
- duża szczypta soli
Przygotowanie:
- Żółta utrzeć z twarogiem.
- Białka jaj ubić z solą na sztywną pianę. Białka dodać do twarogu i delikatnie wymieszać.
- Następnie dodawać po trochu mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które będzie odchodziło od miski.
- Podzielić ciasto na kilka części, z każdej uformować wałeczek i lekko go spłaszczyć. Wałeczki z ciasta pokroić na kluski o dowolnej wielkości.
- Kluski gotować w posolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.
Kluski podałam polane bułką tartą podsmażoną na maśle klarowanym z dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz