Bardzo aromatyczna i sycącą zupa z soczewicy. W opisie przygotowania podałam sposób obgotowania soczewicy, aby zupa była lekkostrawna.
Żeby potrawy z roślin strączkowych nie powodowały bólu brzucha, wystarczy dodać do nich odpowiednie przyprawy i trochę alg.
Żeby potrawy z roślin strączkowych nie powodowały bólu brzucha, wystarczy dodać do nich odpowiednie przyprawy i trochę alg.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 szalotka
- 10 cm pora
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów
- 1 litr buliony drobiowego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć tą mieszankę przypraw)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 3 liście laurowe
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 cm suszonej algi kombu
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Soczewicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż na powierzchni wody utworzy się piana. Następnie soczewicę odcedzić na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Soczewicę ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą - czynność można powtórzyć. Wypłukanie powstającej nad soczewicą piany sprawia, że zupa jest łatwostrawna. Również w tym celu dodaje się do gotującej się zupy glony - w tym przypadku kombu.
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do zupy oraz liście laurowe i kombu.
- Szalotkę i pora pokroić bardzo drobno, zrumienić na maśle klarowanym i dodać do zupy.
- Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać bulion, koncentrat pomidorowy, czarnuszkę, czubricę i czosnek (drobno pokrojony). Gotować jeszcze 5 minut.
- Aby zioła zachowały aromat należy je dodać po zakończeniu gotowania zupy i pozostawić garnek przykryty pokrywką kilka minut.
- Dodać suszony tymianek, cząber, pieprz ziołowy, doprawić solą do smaku.
- Przed podaniem zupy wyjąć kombu.
Smacznego
robiłam ostatnio podobną :)
OdpowiedzUsuń