Makaron z dynią i serem pleśniowy jest potrawą pełną kontrastów smakowych. Słodycz dyni, została przełamana bardzo wyrazistym smakiem sera pleśniowego Danish Blue. Sera należy dodać w ilości symbolicznej, ponieważ mógłby zdominować całą potrawę.
Składniki:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 cebula
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 1-2 łyżki sera pleśniowego Danish Blue
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- liście bazylii
- pappardelle - makaron jajeczny
Przygotowanie:
- Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na oleju.
- Dodać pokrojoną dynię (kostka, kulki), lekko posolić, dodać 1/3 filiżanki wody.
- Dusić dynię ok.10-15 minut pod przykryciem, do miękkości.
- Po odparowaniu wody dodać śmietankę, paprykę, zioła prowansalskie.
- Gotować ok 5 minut na małym ogniu, aby sos zredukował się do połowy.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.
- Ugotować makaron.
- Dodać makaron na patelnię z sosem i dynią, wymieszać.
- Po wyłożeniu na talerz, posypać makaron pokuszonym serem pleśniowym, prażonymi piniolami, dodać bazylię.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz