Tą pyszną, aromatyczną zupę gotuję nie tylko na Wigilię. Jest lubiana przez całą rodzinę.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 litr wywaru z suszonych grzybów (2 garści suszonych grzybów na litr wody)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka łyżek śmietanki 30 % do zup
- sól, sos sojowy, pieprz ziołowy do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Połączyć wywar z grzybów z bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
- Gotować 15 minut, dodać śmietankę.
- Doprawić do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem ziołowym.
- Po zakończeniu gotowania dodać do zupy gałązki natki pietruszki, aby dodały zupie świeżego aromatu.
- Zupę podać z makaronem.
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Jaki uroczy makaron :) Idealnie świątecznie !
OdpowiedzUsuń