Przedstawione dziś mini zapiekanki, są poniedziałkową wersją niedzielnego obiadu. Często po obiedzie zostają nadmiarowo ugotowane ziemniaki i mięso. W tym przepisie pokazuję mój pomysł na zagospodarowanie wczorajszego obiadu, w formie bardziej atrakcyjnej, niż odgrzanie w garnku:)
Małe foremki do zapiekania, pozwalają na przygotowanie pojedynczych porcji posiłku.
Mini zapiekanki po upieczeniu |
Przed pieczeniem... |
Składniki na klopsiki:
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko eko
- 1 średnia cebula
- kilka łyżek płatków jaglanych lub bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- mąka do obtaczania klopsików
- olej do smażenia klopsików
- sos sojowy do sosu
Składniki na puree:
• 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
• kawałek masła (2-3 łyżki)
• kilka łyżek mleka
• sól do smaku
• olej
Przygotowanie klopsików:
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na patelni do miękkości, odstawić do wystygnięcia.
- Do mięsa dodać jajko, smażoną cebulę, płatki jaglane - bardzo dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać tymianek, sól i pieprz - jeszcze raz dobrze wymieszać masę na klopsiki.
- Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i obtaczać w mące.
- Obsmażać klopsiki na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, następnie przełożyć je do garnka.
- Po usmażeniu klopsików wlać na patelnię szklankę wody i zagotować.
- Zawartość patelni przelać do garnka z klopsikami.
- Do klopsików dolać tyle wody, aby je zakryła. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i posolić.
- Klopsiki gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut.
- Wyjąć klopsiki z garnka, przecedzić sos, w którym się gotowały.
- Sos doprawić sosem sojowym i pieprzem, ewentualnie lekko zagęścić mąką.
- Włożyć ponownie klopsiki do sosu.
Przygotowanie zapiekanki:
- Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem i mlekiem na puree. Lekko posolić.
- Do każdej miseczki na zapiekankę, włożyć po 3 klopsiki i kilka łyżek sosu (powinien wypełniać miseczkę najwyżej do połowy wysokości).
- Puree ułożyć na klopsikach, wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem.
- Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut - do zrumienienia powierzchni mini zapiekanek.
Smacznego
ojejusku jakie piekne:)
OdpowiedzUsuń