Od kilku dni rozmyślałam, czy piec tort na moje urodziny? Doszłam do wniosku, że największą przyjemność sprawi mi kawałek sera i czerwone wino. Poniżej moja interpretacja tortu w wersji wytrawnej - pleśniak, chutney z czerwonej cebuli i kindziuk.
Dziecko z obrzydzeniem patrzyło na to dzieło, odmawiając konsumpcji. Dorosłym smakowało;)
Chutney z czerwonej cebuli, to sos o lekkiej konsystencji i winno-cebulowym smaku.
TORT URODZINOWY (wytrawny + wino - też wytrawne)
Składniki:
- 5-6 czerwonych cebul (duże)
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 150 ml czerwonego wytrawnego (użyłam Bordeaux)
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić z kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Dodać olej i sól, podsmażać aż cebula puści sok, następnie dodać pozostałe składniki sosu. Chutney wymaga częstego mieszania podczas duszenia.
- Po ok. 40 minutach sos powinien być gęsty i gotowy do przełożenia do słoika. Przechowywać w lodówce.
Z okazji urodzin dostałam książki kucharskie, lepszego prezentu jak dla mnie nie ma. Czytanie i gotowanie to moje największe pasje. Przeglądam, czytam i znów przeglądam z zachwytem analizuję przepisy.
Tak się cieszę z tych książek, że zamieszczę ich zdjęcia, mimo że Mąż słusznie skrytykował jakość fotek.
Najlepsze życzenia :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam dostawać książki (nie tylko kucharskie).
A tort miałaś doprawdy wyjątkowy :)