Kiedyś smakowały mi polędwiczki z kurczaka serwowane przez sieci fast food.
La donna e mobile ... obecnie nie jadam takich specjałów, są dla mnie za tłuste i zwyczajnie przestały mi smakować.
La donna e mobile ... obecnie nie jadam takich specjałów, są dla mnie za tłuste i zwyczajnie przestały mi smakować.
Dziś upiekłam bez dodatku tłuszczu chrupiące polędwiczki, które podałam z pieczonymi ziemniakami i dipami.
Cieszy mnie, kiedy udaje mi się zrobić coś pysznego, co jest zamiennikiem niezdrowego jedzenia.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka ekologiczne
- płatki kukurydziane
- przyprawy: sól czosnkowa, papryka słodka w proszku, chili w proszku
- ewentualnie mielona kolendra, curry
Dip do polędwiczek i ziemniaków:
1 wersja - ketchup + majonez + jogurt naturalny
2 wersja - jogurt naturalny + musztarda francuska + odrobina miodu
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroję na plastry o grubości 1 cm. Obficie obsypuję przyprawami, odstawiam do lodówki na godzinę.
- Wbijam jajka do głębokiego talerza, lekko solę, rozbijam na gładką masę.
- Kurczaka wkładam do masy jajecznej.
- Płatki kukurydziane wkładam do woreczka foliowego i delikatnie ubijam tłuczkiem. Płatki przesypuje do miski.
- Po lekkim odsączeniu, przekładam kawałki kurczaka do miski z płatkami.
- Panierowane kawałki kurczaka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.
Pieczone ziemniaki:
- 1 duży ziemniak / osobę
- rozmaryn, tymianek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić na grube frytki.
- Przełożyć do worka foliowego, obsypać ziołami, zamknąć worek, dokładnie wymieszać zawartość.
- Dodać olej, ponownie wymieszać. Umieszczenie ziemniaków worku pozwala na dokładne obtoczenie ziołami i olejem każdego kawałka ziemniaka.
- Ziemniaki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości i zrumienienia ziemniaków.
Smacznego
coś czuję, że zrobię coś podobnego na obiad :) nabrałam ochoty na takie chrupiące kąski kurczaka :)
OdpowiedzUsuńAż i ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńReniu
OdpowiedzUsuńZrobilam kurczaczki. Pyszne!!! Do tego kartofelki pieczone w torebce z ziolami bez tluszczu.
Blog jest super! A potrawy wykwintne i zdrowe. Jestem pod ogromnym wrazeniem. Z pewnoscia wykorzystam tez inne przepisy.
Ala