Nadszedł czas na przepis na śledzia po żydowsku, bo robię je od lat.
Jeśli miałabym określić jego smak, to zdecydowanie czosnkowo-majerankowy.
To jedna z tych przystawek śledziowych, które kochasz lub kompletnie nie lubisz.
Skłaniki:
- 500 g śledzia solonego
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 duża biała cebula
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki siekanego koperku
- pieprz grubo mielony
- olej zimno tłoczony
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe namoczyć na godzinę lub dwie w lodowatej wodzie.
- Odlać wodę i pozostawić śledzie do osuszenia.
- Cebulę pokroić w cienkie piórka.
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
- Płaty śledziowe pokroić na 3 cm-owe kawałki.
- W dużej misce wymieszać pokrojne śledzie, cebulę, czosnek. Dodać ocet, majeranek, pokrojony kopereki i pieprz.
- Przełożyć śledzie do dużego słoja i zalać olejem.
- Przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz