Gravlax, czyli łosoś marynowany w soli to niezwykle pyszny sposób przygotowania ryby.
Tym razem słony smak ryby złamałam kwaśnymi kaparami i mieszanką soku z cytryny z oliwą.
Bardzo dobrze smakował w towarzystwie świeżego, aromatycznego ogórka i wyrazistej orzechowej rukoli.
Tak przygotowaną rybą można przechowywać dzień, max dwa w lodówce.
Składniki:
- 300 g świeżego łososia ze skórą
- sucha marynata: 1 łyżka soli himalajskiej i 1/4 łyżki erytrytolu (składniki mieszamy w proporcjach 4:1 - sól:słodzik)
- 1/4 szkl. siekanego koperku
- 1-2 łyżki marynowanych kaparów
- ogórek szklarniowy
- garść rukoli
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- Łososia oczyścić i usunąć ości.
- Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.
- Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli i słodzika.
- Następnie obsypać z góry posiekanym koperkiem.
- Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo.
- Tak przygotowaną rybę ułożyć na płasko w naczyniu, przykryć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na *24 do 48 godzin.
- Po marynowaniu oczyścić rybę z marynaty za pomocą ręcznika papierowego.
- Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba odkroić go od skóry i kroić na plastry.
- Plastry gravlaxa ułożyć jeden obok drugiego, skropić sokiem z cytryny, oliwą i udekorować kaparami.
- Obok ułożyć rukolę i plastry ogórka, skropić oliwą, posypać solą.
*Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.
Smacznego
Bez chleba też będzie idealny.
OdpowiedzUsuń