Śledzie po włosku, to brzmi jak oksymoron, gdzie Włochy? gdzie śledzie?
A jednak smakuje wyśmienicie.
Śledzie po włosku naprawdę pyszne i warte przygotowania na Święta.
Składniki:
- 500 g solonych płatów śledziowych, bez skóry
- 12 suszonych pomidorów
- 1 średnia czerwona cebula lub szalotka
- 1/3 szkl. czarnych oliwek
- 1/4 szkl. marynowanych kaparów
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 szczypty czarnego mielonego pieprzu
- olej rzepakowy zimnotłoczony
Przygotowanie:
- Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny. Odlać wodę, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki.
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, pozostawić na ok. 30 minut.
- Przełożyć śledzie do miski, dodać cebulę, pokrojone czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory, kapary, musztardę francuską, suszone oregano, czarny pieprz. Delikatnie wymieszać.
- Przełożyć śledzie do słoika wlać olej rzepakowy, tyle aby zakryć śledzie i dodać ocet balsamiczny. Obrócić kilkakrotnie słoik, aby wymieszać wszystkie składniki.
- Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz