Gulasz wieprzowy, danie bardzo proste, ale trzeba zachować kilka zasad aby udał się wyśmienicie.
Dobry gulasz jest gęsty, aromatyczny, a mięso jest tak miękkie, aż rozpływa się w ustach.
Zrób gulasz zgodnie z moim przepisem, a nie będziesz używać dodatków smakowych ani zagęstników.
Największym grzechem popełnianym wobec gulaszu jest zagęszczanie potrawy mąką i śmietaną!!!
Gulasz zagęszcza rozgotowana cebula i ona sprawia, że jego smak to petarda.
Gulasz wieprzowy podaje się z kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub bagietką.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3-4 szkl. bulionu (warzywny lub wołowy)
- 2 łyżki oleju
- 5 listków laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki chili (u mnie w płatkach, wędzona)
- 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać słodką paprykę i przesmażyć z cebulą przez 2-3 minuty.
- Dodać mięso (pokrojone na niewielkie kawałki ok. 3 cm), wymieszać z cebulą i papryką. Podkręcić ogień pod garnkiem i smażyć mieszając do czasu, aż mięso zacznie się lekko rumienić.
- Następnie dodać ciepły bulion, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, skręcić ogień pod garnkiem do minimum. Uwaga, bulionu dodaj tyle, aby przykrywał mięso, nie więcej.
- Przykryć garnek szczelnie pokrywką i dusić gulasz minimum 1,5 godziny. Mieszać co jakiś czas i ewentualnie uzupełniać bulion, aby mięso było przykryte płynem.
- Gdy mięso będzie bardzo miękkie, a cebula rozgotuje się zagęszczając gulasz, dodać marchewki pokrojone na niewielkie kawałki. Dodać sól i gotować jeszcze 30 minut.
- Pod koniec gotowania gdy marchewka będzie miękka, dodać paprykę wędzoną, chili i czosnek pokrojony w kosteczkę. Gotować jeszcze 5 minut, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut, aby smaki się połączyły.
- Gulasz podawać na ciepło.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz