Gravlax z koperkiem, to klasyka kuchni skandynawskiej. A ten przepis jest najprostszą recepturą na marynowanego łososia. To przepis bazowy.
Gravlax to przystawka, która smakuje wszystkim (jedzącym mięso). Jak przystało na danie ze Skandynawii jest proste i pożywne. Przygotowanie jest nieskomplikowane, ale czas oczekiwania na gotowe danie to 1-3 dni.
Gravlax możesz podać na kilka sposobów. Pokrojony w cieniutkie plastry lub w posiekany formie tatara. Przystawkę podaje się tradycyjnie z ciemnym chlebem (żytnim) z dodatkiem masła i sosem musztardowo-koperkowym.
Bardzo lubię marynowanego łososia i od dawna przygotowuję to danie na Święta. Znika ze stołu w pierwszej kolejności. To nic wyszukanego i szczególnego, ale proste i pyszne.
Na moim blogu znajdziesz jeszcze dwa przepisy na gravlax, sprawdź (tutaj) i (*tutaj ) może przypadną Ci do gustu.
- filet z łososia ze skórą (użyłam 50 dkg łososia)
- duży pęczek koperku
- sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli himalajskiej : 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
- Łososia oczyścić i usunąć ości.
- Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.
- Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.
- Następnie obsypać z góry posiekanym koperkiem.
- Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
- Tak przygotowaną rybę ułożyć na płasko w naczyniu, przykryć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na *24 do 48 godzin.
- Po marynowaniu oczyścić rybę z marynaty za pomocą ręcznika papierowego.
- Aby smak koperku był świeży i intensywny, posypać rybę kilkoma łyżkami posiekanego koperku.
- Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba odkroić go od skóry i kroić na plastry.
- Gravlax podawać z pieczywem, skropiony sokiem z cytryny lub sosem musztardowo-koperkowym.
*Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz