Wybierz jeden z sosów: francuski lub włoski, dodaj kilka garści różnych listków i danie gotowe.
Do przygotowania sałaty użyłam: roszponki, rukoli, szczawiu czerwonego, szpinaku baby, natki pietruszki i kolendry. Niektóre nazwy mogą wydać się ciut egzotyczne, ale to żadne cuda, znajdziesz je na półkach w dużych sklepach.
Oba sosy to klasyka mojej kuchni. Włoski jest kwaśno-słodki, a francuski nieco ostrzejszy za sprawą musztardy i czosnku.
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- szczypta cukru
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sos FRANCUSKI - Przygotowanie:
- Obrać i drobno posiekać ząbek czosnku.
- Do słoika dodać czosnek, sól, cukier, pieprz, ocet jabłkowy, musztardę, oliwę.
- Zakręcić słoik, mocno nim potrząsać do momentu aż cukier i sól rozpuszczą się.
- Skropić sosem liście sałaty, delikatnie wymieszać.
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sos WŁOSKI - Przygotowanie:
- Do słoika dodać sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwę.
- Zakręcić słoik, mocno nim potrząsać do momentu aż sól się rozpuści.
- Skropić sosem liście sałaty, delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz