Zupy z grzybami leśnymi najczęściej pochodzą z prostej, ubogiej kuchni wiejskiej. Nie ma tu nic wyszukanego tylko kilka zwykłych składników, a efekt jest przepyszny.
Podobną zupą do tej z maślaków jest zalewajka z grzybami, również pochodząca z kuchni regionalnej.
Składniki:
- 3 szkl. obranych i pokrojonych maślaków
- 2 szkl. pokrojonych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 pora (jasna część)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1/2 szkl. śmietanki 30 %
- 2 litry mocnego bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cząbru lub majeranku
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
- Zagotować bulion dodać pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pora. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
- Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie dodać pokrojone maślaki i gotować jeszcze 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać śmietankę i majeranek. Przyprawić zupę solą i pieprzem ziołowym do smaku.
Smacznego
Oczywiście, że można dodać więcej czosnku.
OdpowiedzUsuń