Caponata, to prosta a zarazem wykwintna potrawa, złożona z kilku zwykłych składników, a uzależniająco pyszna.
Kto raz spróbował, nigdy nie zapomni ;)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 średnie papryki (u mnie czerwona, żółta i zielona)
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 3 średnie pomidory lub szklanka passaty pomidorowej
- garść czarnych oliwek lub zielonych
- 1 łyżka kaparów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól himalajska, pieprz czarny do smaku
- do podania: bagietka, orzeszki cedrowe lub pinii, listki bazylii
Przygotowanie:
- Bakłażany pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, przełożyć na sito, odstawić na pół godziny.
- Następnie wytrzeć bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć bakłażany na talerz.
- Dodać kolejną porcję oliwy z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, czosnek i selera.
- Dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, dusić ok. 15 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodać podsmażone wcześniej bakłażany, pokrojone oliwki, cukier, ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do schłodzenia.
- Caponatę podawać w temperaturze pokojowej na tostach z bagietki obsmażonej na oliwie, udekorowaną orzeszkami i listkami bazylii.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz