Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam.
Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe.
Składniki:
- 12 zielonych szparagów (dużych, grubych)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku)
- 3 łyżki śmietany do zup (18%)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki.
- Dodać do garnka masło klarowane i pokrojoną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i ciepły bulion. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać pokrojone szparagi i główki szparagów. Gotować 4 minuty.
- Wyjąć z zupy główki szparagów, odłożyć do późniejszej dekoracji zupy.
- Dodać pastę z czosnku niedźwiedziego lub pokrojone ząbki czosnku.
- Zmiksować zupę, dodać śmietanę i sól do smaku.
- Podawać zupę udekorowaną główkami szparagów.
Smacznego
Prawdziwie wiosenne danie, musi być pyszne. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń