Tarta ze szparagami i boczkiem została wzbogacona smakowo poprzez dodatek pasty z czosnku niedźwiedziego. Pasta nadała tarcie również ciekawy zielony kolor.
Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet.
Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło.
Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego robi się w kilka chwil. Najlepiej smakuje lekko podgrzana.
Składniki:
- 1 duży pęczek zielonych szparagów
- 200 g chudego, wędzonego boczku
- 4 jajka ekologiczne
- 1/2 szkl. maślanki (może być jogurt naturalny lub śmietanka 30%)
- 1 łyżka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 2 nieduże ząbki czosnku
- gotowe ciasto francuskie
- 1/3 łyżeczki soli
- sól, cukier do gotowania szparagów
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, obgotować krótko (3 minuty) w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Odcedzić, przelać na sicie zimną wodą.
- Odciąć główki szparagów, a ogonki pokroić na niewielkie kawałki.
- Boczek pokroić w niewielką kostkę, krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
- Formę do tarty posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem.
- Ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem, ale niezbyt mocno.
- Nałożyć na ciasto pokrojone szparagi i wystudzony boczek.
- Maślankę wymieszać z jajkami, dodać sól i pastę z czosnku niedźwiedziego (lub przeciśnięty przez praskę czosnek). Wymieszać bardzo dokładnie trzepaczką na jednolitą masę i przelać do formy na tartę.
- Na wierzchu ułożyć główki szparagów.
- Piec tartę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz