Strony

czwartek, 10 maja 2018

Tarta ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego.

Tarta ze szparagami i boczkiem została wzbogacona smakowo poprzez dodatek pasty z czosnku niedźwiedziego. Pasta nadała tarcie również ciekawy zielony kolor. 
Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet.
Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło.
Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego robi się w kilka chwil. Najlepiej smakuje lekko podgrzana.




Składniki:

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów
  • 200 g chudego, wędzonego boczku
  • 4 jajka ekologiczne
  • 1/2 szkl. maślanki (może być jogurt naturalny lub śmietanka 30%)
  • 1 łyżka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 2 nieduże ząbki czosnku
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1/3 łyżeczki soli
  • sól, cukier do gotowania szparagów


Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, obgotować krótko (3 minuty) w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Odcedzić, przelać na sicie zimną wodą.
  • Odciąć główki szparagów, a ogonki pokroić na niewielkie kawałki.
  • Boczek pokroić w niewielką kostkę, krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
  • Formę do tarty posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem. 
  • Ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem, ale niezbyt mocno.
  • Nałożyć na ciasto pokrojone szparagi i wystudzony boczek.
  • Maślankę wymieszać z jajkami, dodać sól i pastę z czosnku niedźwiedziego (lub przeciśnięty przez praskę czosnek). Wymieszać bardzo dokładnie trzepaczką na jednolitą masę i przelać do formy na tartę.
  • Na wierzchu ułożyć główki szparagów.
  • Piec tartę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz