Najbardziej lubię dania, które można szybko przygotować. W weekend z przyjemnością pichcę i celebruję moją sztukę kulinarną, ale w tygodniu jedzenie ma się pojawić na stole w 30 minut od mojego powrotu do domu.
Najczęściej jestem bardzo głodna i nie mam cierpliwości na długie czekanie na obiad. Aby było szybciej i oszczędniej szparagi gotowałam razem z makaronem.
Te dania powstały z tego co akurat miałam pod ręką. Obie potrawy mają dwie lekko zmienione wersje, bo u mnie w domu każdy ma trochę inne upodobania smakowe.
Pierwsza, to sałata ze szparagami i zrumienioną kiełbaską z dodatkiem sosu bazyliowego.
Druga potrawa, to makaron ze szparagami i domowym pesto.
SAŁATA ZE SZPARAGAMI
Składniki sosu bazyliowego:
- 1 garść liści bazylii
- 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 duże szczypty soli (tyle ile zmieści się w 3 palcach)
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno
- pieprz czarny do smaku
Przygotowanie sosu bazyliowego:
- Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 5 zielonych szparagów
- 1 mały pomidor
- 1/2 kiełbaski śląskiej
- 3 liście sałaty lodowej lub innej
- 2 łyżki fety
- sos bazyliowy
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
- Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia.
- Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć na suchej patelni i podsmażać z obu stron, aż się zrumienią.
- Ułożyć na talerzu pokrojoną sałatę, szparagi, pomidora, kiełbasę, dodać pokruszoną fetę i sos bazyliowy.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 6 zielonych szparagów
- 1 kiełbaska śląska
- 3 liście sałaty lodowej lub innej
- 2 łyżki fety
- sos bazyliowy
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
- Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia.
- Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć na suchej patelni i podsmażać z obu stron aż się zrumienią.
- Ułożyć na talerzu pokrojoną sałatę, szparagi, kiełbasę, dodać pokruszoną fetę i sos bazyliowy.
MAKARON ZE SZPARAGAMI I PESTO
Składniki Pesto bazyliowe:
- 1 garść liści bazylii
- 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki migdałów w płatkach lub pestek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duża szczypta soli (tyle ile zmieści się w 3 palcach)
- 1 łyżka utartego parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno
- pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Migdały podprażyć na suchej patelni, gdy przestygną dodać do pozostałych składników.
- Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 1/2 szkl. pełnoziarnistego makaronu (penne) - ilość suchego makaronu przed gotowaniem
- 8 zielonych szparagów
- 1-2 łyżki fety lub 2 łyżki utartego parmezanu
- pesto bazyliowe
- liście bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Przełamać szparagi na pół oddzielając główki.
- Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na 4 minuty, które pozostały do końca gotowania makaronu, wrzucić do garnka szparagi. Główki szparagów dodać po 2 minutach.
- Odcedzić makaron i szparagi, wyłożyć na talerz, dodać pesto i pokruszoną fetę lub utarty parmezan.
- Udekorować listkami bazylii.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz