Zupę krem z białych szparagów można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- pęczek białych szparagów (ok. 40 dkg)
- 1 biała cebula
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. bulion warzywny z kostki BIO)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżka masła
- 2 łyżki śmietany do zup (18%)
- sól do smaku
- do podania zupy: oliwa truflowa lub oliwa z oliwek, koperek
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.
- Szparagi umyć, obrać, odkroić główki (będą gotowane później), a pozostałe drobno pokroić.
- Szparagi dodać do cebuli, wlać bulion, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut.
- Po ugotowaniu wyjąć główki szparagów. Zmiksować zupę na krem za pomocą blendera lub miksera ręcznego.
- Przelać zupę do garnka, dodać śmietanę i jeśli trzeba sól.
- Przed podaniem dodać do zupy główki szparagów, koperek i skropić oliwą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz