Wszyscy lubimy placki, naleśniki czy racuchy, które nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem, wakacjami u babci czy podwieczorkami w przedszkolu;)
Smażenie placków jest nieco czasochłonne. Więc najlepiej robić to w weekendy, kiedy spokojnie i niespiesznie można oddać się temu zajęciu. Pankejki często smażymy na niedzielne śniadania, a właściwie to męska część rodziny smaży. Mnie nie dopuszczają wtedy do kuchni, to taki ich poranny rytuał - wspólne przygotowanie i smażenie placków.
Tym razem ja pomagałam synowi w przygotowaniu ciasta, bo miały to być trochę inne pankejki niż zwykle - puszyste. Kuba pracowicie smażył placuszki, a efekt jego pracy widzicie na zdjęciach.
Zjedliśmy przepyszne śniadanie. Pankejki dla odmiany zostały podane z waniliowym serkiem homogenizowanym i truskawkami.
Klasycznym dodatkiem do pankejków jest syrop klonowy, ale świetnie smakują również z miodem, konfiturą lub świeżymi owocami.
Składniki na Puszyste pankejki:
- 2 szkl. mąki pszennej typ 500 (jeśli odważacie składniki, to 250 g mąki)
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- ½ torebki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-4 łyżki cukru (ilość zależy od tego czy lubicie lekko słodkie placki czy słodkie)
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka ekologiczne
- 500 ml maślanki
- 1/8 kostki masła (25 g)
- 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
Przygotowanie:
- Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę.
- W drugiej misce roztrzep jajka i dodać maślankę, cukier, cukier waniliowy i sól. Zrób to za pomocą trzepaczki do jajek lub widelca. Rodzaj narzędzia nie jest istotny, najważniejsze, aby wszystkie składniki były dokładnie wymieszane a sól i cukry rozpuściły się.
- Masło roztop w na małym ogniu i ostudź przed dodaniem do miski z mokrymi składnikami.
- Następnie dodawaj porcjami po kilka łyżek mąkę z sodę. Mieszaj dokładnie, aby ciasto nie miało grudek mąki.
- Odstaw ciasto na pół godziny, a następnie smaż placuszki na średnio rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu).
- Do smażenia pankejków używam małej patelni (o średnicy 14 cm), a ciasto nalewam niewielką łyżką wazową (o pojemności 1/3 szkl.).
- Gdy na smażonym pankejku pojawiają się bąbelki powietrza to znak, że należy go przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zrumienienia.
- Pankejki podawać udekorowane serkiem homogenizowanym i truskawkami.
Smacznego
Takie naleśniki to dla mnie śniadanie idealne:)
OdpowiedzUsuń