Najważniejsze, aby gotować kurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty.
Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.
Składniki:
- 40 dkg filetu z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 szkl. mrożonego groszku
- 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. można użyć bulionu z kostki warzywnej bio)
- 1-2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól lub sos sojowy do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
- Filet pokroić w poprzek na cienkie plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Mrożony groszek przelać gorącą wodą, aby go rozmrozić.
- Bulion wlać do garnka i podgrzać aż do wrzenia. Następnie dodać pokrojony filet. Zmniejszyć ogień, garnek nakryć pokrywką.
- Gdy mięso będzie miękkie (ok. 10 minut), dodać utartą marchew. Gotować jeszcze 5 minut.
- Następnie dodać groszek i gotować kolejne 5 minut.
- Do mąki dodać 2 łyżki zimnej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie dodać kilka łyżek wywaru z mięsa, wymieszać i wlać do garnka. Gotować jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.
- Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz