Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim.
Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.
Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.
Składniki:
- 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 duża marchewka
- 1 małe jabłko
- 2 szalotki lub 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl. wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki mielonego chili lub więcej jeśli lubicie
- 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej
- 1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
- sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
- Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli.
- Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka.
- Następnie dodać fasolę i przyprawy (tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir), gotować jeszcze 10 minut.
- Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz