Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami - suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową.
Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb.
Składniki:
- 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie)
- 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju)
- 1 płaska łyżka kaparów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
- 1/4 łyżeczki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz czarny do smaku
- Obraną cebulę pokroić w plasterki, posypać solą, dodać ocet i cukier. Cebulę lekko ugnieść widelcem i odstawić na 15 minut do zmacerowania.
- Ziemniaki pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki.
- Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać.
- Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki.
- Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz