czwartek, 21 lipca 2016

Sałatka z młodych ziemniaków

Latem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam ciepłe warzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy. 
Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami - suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową.
Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb.





Składniki:
  • 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie)
  • 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju)
  • 1 płaska łyżka kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
  • Obraną cebulę pokroić w plasterki, posypać solą, dodać ocet i cukier. Cebulę lekko ugnieść widelcem i odstawić na 15 minut do zmacerowania.
  • Ziemniaki pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki.
  • Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać.
  • Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki.
  • Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz