W czerwcu w kuchni Regionalnych Smaków przygotowałam Chłodnik litewski - zupę dobrą na upały, pełną młodych, chrupiących warzyw i aromatycznej zieleniny.
Przepis na tą zupę zapożyczyliśmy od Litwinów, dziś jest ona szczególnie popularna na terenach Suwalszczyzny i Podlasia.
Chłodnik litewski przygotowuje się z młodych buraczków lub botwiny i buraczków. Stare przepisy podają, że wywar z buraków należy rozprowadzić śmietaną. Dziś zastępuje się ją mniej kalorycznym kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym.
Obowiązkowym składnikiem są również świeże ogórki pokrojone w kosteczkę, a dla zaostrzenia smaku dodaje się rzodkiewkę.
Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się go żałować.
Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki.
Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu.
W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu.
Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika.
Składniki:
- 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę)
- 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków)
- 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 2 szkl. maślanki naturalnej
- 4 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku
- 1/4 szkl. siekanego koperku
- 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków
- sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika
- Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
- Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały.
- Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać.
- Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek i czosnek drobno pokrojony.
- Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził.
- Chłodną zupę podać z ugotowanymi i lekko przestudzonymi ziemniakami. Dekorować pokrojonymi ogórkami, rzodkiewkami i koprem. Ziemniaki wyśmienicie smakują z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku.
Smacznego
mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuń