W styczniowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotować śląską sałatkę śledziową o wdzięcznej nazwie - Hekele. Więcej informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj.
Przepis będziemy publikować 29 stycznia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:
- 3 solone płaty śledziowe
- 1 ugotowane jajko
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
- kilka gałązek koperku
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
- Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem.
- Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego
Robię podobną sałatkę!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że nazywa się hekele...
Dzięki za zaproszenie ale jakieś dziwne ono było. Z odpowiedzią innej zaproszonej?
OdpowiedzUsuńSałatke może uda mi się zrobić :-)