Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo.
Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie.
Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam (klik).
Składniki:
- 500 dkg płatów śledziowych ala matias
- 15 marynowanych grzybków
- 3 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz czarny do smaku
- olej (rzepakowy lub słonecznikowy)
- Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie płaty pokroić na mniejsze kawałki.
- Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno.
- Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła.
- Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.
- Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę.
- Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła".
* z podanych składników przygotowałam 2 słoiki (0,5 l) sałatki śledziowej
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz