Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku.
Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy.
- 8 dzwonków karpia
- kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sos szary:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 łyżki miodu
- sok z 1 małej cytryny
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki rodzynek
- sól do smaku
Przygotowanie karpia:
- Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor.
- Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.
Przygotowanie sosu:
- Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło.
- Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki.
- Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.
- Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą.
- Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.
- Usmażoną rybę podać z gorącym sosem.
Smacznego
Tym razem niestety mi się nie udało, ale przepis wykorzystam bardzo chętnie, ponieważ bardzo lubimy karpia, a takiego jeszcze nie przyrządzałam. Pozdrawiam przedświątecznie!:)
OdpowiedzUsuń