Strony

poniedziałek, 11 maja 2015

Surówka z młodej kapusty

Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki (przepis tutaj). 
Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie.



Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
Sos:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany)
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:
  • Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście.
  • Przekroić kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać.
  • Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać kapustę, aż stanie się miękka.
  • Pozostawić kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut.
  • W międzyczasie wymieszać składniki sosu.
  • Dodać do kapusty posiekany koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać.
  • Jeśli uznacie, że kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu.

Rady:
Zazwyczaj mieszam z sosem taką ilość surówki jaką potrzebuję do posiłku. Posoloną kapustę przechowuję w lodówce do 2 dni, a sos w osobnym słoiczku.

Smacznego

2 komentarze: