Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki (przepis tutaj).
Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany)
- szczypta soli
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście.
- Przekroić kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać.
- Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać kapustę, aż stanie się miękka.
- Pozostawić kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut.
- W międzyczasie wymieszać składniki sosu.
- Dodać do kapusty posiekany koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać.
- Jeśli uznacie, że kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu.
Rady:
Zazwyczaj mieszam z sosem taką ilość surówki jaką potrzebuję do posiłku. Posoloną kapustę przechowuję w lodówce do 2 dni, a sos w osobnym słoiczku.
Smacznego
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńmniam....pychota
OdpowiedzUsuń