Strony

sobota, 2 maja 2015

Rillettes z łososia

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie.
Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny. 
Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby. 
Łososia można ugotować na parze lub upiec. Łosoś z parownika będzie bardziej suchy i bardziej zwięzły niż upieczony w piekarniku. 
Aby rillettes było wyraziste dodaję szczypiorek lub niewielką ilość posiekanej szalotki.
Aromatu dodadzą zioła: kolendra, koperek, natka pietruszki. Warto nieco zaostrzyć smak dodatkiem mielonej papryki, chili lub kilku kropli tabasco.
To pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu. 






Tak podane rillettes może być ozdobą szwedzkiego stołu
Składniki:
  • 350 g świeżego fileta do łososia
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby. 
  • Po upieczeniu ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. 
  • Następnie oddzielić upieczone mięso łososia od skóry, usunąć ości, ugnieść widelcem.
  • Do łososia dodać oliwę (lub masło), sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól, pieprz, paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i kolendrę, dokładnie wymieszać.
  • Rillettes przechowywać w do 3 dni w lodówce.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Niesamowity wpis !
    My również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
    http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
    Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/

    OdpowiedzUsuń