Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie.
Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.
Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby.
Łososia można ugotować na parze lub upiec. Łosoś z parownika będzie bardziej suchy i bardziej zwięzły niż upieczony w piekarniku.
Aby rillettes było wyraziste dodaję szczypiorek lub niewielką ilość posiekanej szalotki.
Aromatu dodadzą zioła: kolendra, koperek, natka pietruszki. Warto nieco zaostrzyć smak dodatkiem mielonej papryki, chili lub kilku kropli tabasco.
To pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu.
Tak podane rillettes może być ozdobą szwedzkiego stołu |
- 350 g świeżego fileta do łososia
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy)
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby.
- Po upieczeniu ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
- Następnie oddzielić upieczone mięso łososia od skóry, usunąć ości, ugnieść widelcem.
- Do łososia dodać oliwę (lub masło), sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól, pieprz, paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i kolendrę, dokładnie wymieszać.
- Rillettes przechowywać w do 3 dni w lodówce.
Smacznego
Niesamowity wpis !
OdpowiedzUsuńMy również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń