Krem z zielonych warzyw jest bardzo wartościową odżywczo zupą. Ugotowałam ją z warzyw, których większość po ugotowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale niechętnie widzi w zupie rozgotowane liście. Po zmiksowaniu zupa ma piękny zielony kolor, a przedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;)
Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm.
Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej ilości.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj)
- 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty)
- 1/2 kalarepy + liście
- 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku
- 1/3 brokuła
- 1/3 pora (jasnozielona część)
- 1 duży ziemniak
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka cukru
- sól do smaku
- kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- płatki migdałowe
- oliwa lub olej lniany jako dodatek do zupy
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny.
- Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut.
- Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie wymieszać i podgrzać.
- Gorącą zupę podać udekorowaną płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni i dodać 1/2 łyżeczki oliwy.
Smacznego
Pyszny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealny na wiosenny obiadek :)
OdpowiedzUsuń