Na wielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą.
Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej kiełbasy tylko klopsiki wieprzowe, przyprawione tak, aby smakowały jak ta kiełbasa.
Takie klopsiki można zrobić również z białej kiełbasy - rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej.
Barszcz biały wg mojej receptury nie jest zbyt kwaśny, chociaż warto pamiętać przy gotowaniu tej zupy, że efekt końcowy zależy od tego:
- ile dodasz zakwasu - jeśli będzie słabo ukiszony, to podana przeze mnie ilość (1/2 litra) może być zbyt mała; jeśli zakwas będzie mocno przekiszony, wtedy lepiej dodać mniej niż w przepisie
- zupa gotowana wczoraj, a podana dziś będzie kwaśniejsza, to znana zasada, że kwaśne zupy nabierają mocy dzień po ugotowaniu; więc jeśli gotujesz barszcz co najmniej dzień przed podaniem dodaj mniej zakwasu, zawsze można go jeszcze dolać przed podaniem.
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1/2 litra zakwasu pszennego lub pszenno-żytniego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka chrzanu (ze słoiczka) lub więcej jak lubicie
- 4 łyżki (lub więcej jak lubicie) kwaśnej śmietany do zup (18% tłuszczu)
- sól, pieprz ziołowy, mielona kolendra, tymianek - dodać do smaku, tyle aby zupa dobrze smakowała
Przygotowanie:
- Zagotować bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą (obraną i przekrojoną na pół).
- Do gorącego bulionu wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając co jakiś czas, aby z mąki z zakwasu nie utworzyły się na dnie garnka ,,kluski".
- Do miseczki wlać łyżkę wazową zupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu.
- Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku.
Składniki na klopsiki z białej kiełbasy:
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
- 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 5 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut.
- Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki lub jajko.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz