Biała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem cebuli i jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Dotąd piekłam białą kiełbasę w piwie, jednak goryczka z piwa trochę mi przeszkadzała w potrawie. Cydr delikatniejszy od piwa i lekko słodki okazał się świetnym dodatkiem do białej kiełbasy. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, ponieważ dobór składników dania był spontanicznym eksperymentem;)
Kiełbaski mimo, że ładnie się zrumieniły pozostały soczyste w środku. Cebula i jabłka poddusiły się w cydrze, który mocno się zredukowały i utworzył pyszny sos.
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 3 cebule
- 2 twarde jabłka
- ok. 0,5 litra cydru
- 1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli
- 1 łyżeczka majeranku (lub więcej)
- 2 szczypty cynamonu
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1-2 szczypty soli
- pieprz czarny mielony
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Cebule obrać i pokroić każdą na 8 części. Cebulę podsmażyć na oleju, krótko aby się lekko zrumieniła. Następnie dodać sól i majeranek.
- Jabłka pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć skórką do spodu i oprószyć cynamonem (skórki nie posypywać).
- W naczyniu do zapiekania ułożyć białą kiełbasę i zrobić po kilka nakłuć wykałaczką w każdej kiełbasce (zapobiega to pękaniu kiełbasek podczas pieczenia).
- Następnie ułożyć między kiełbaskami podsmażoną cebulę i kawałki jabłek (skórą do góry).
- Wlać cydr, w takie ilości aby kiełbaski troszkę wystawały ponad powierzchnię płynu. Uwaga, ilość cydru jaką należy wlać zależy od wielkości naczynia ważne, aby nie zakrywał kiełbasek.
- Przed pieczeniem posypać kiełbasę igiełkami rozmarynu, pieprzem i cukrem (aby składniki ładnie się zrumieniły).
- Kiełbasę piec 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego
Renatko z nieba mi spadłaś z tym fantastycznym przepisem. Bardzo aromatyczna wspaniała. Miałam piec kiełbasę w piwie, ale ze względu na dzieci obawiałam się nieco. Na pewno zrobię ! Jesteś genialna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
Tak kiełbasa nadaje się jak najbardziej dla dzieci, mój syn zajadał się nią.
OdpowiedzUsuńKiełbasę zrobiłam pozostało po niej wspomnienie. Polecam Twoim czytelnikom , bo przepis jest r e w e l a c y j n y ! Nie tylko na wielkanocny stół.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam