Strony

piątek, 2 stycznia 2015

Burrito z wołowiną, fasolą i papryką

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący.
Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która po nagryzieniu sprawia, że łzy cisną się do oczu.
Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa - to danie podaje się na ciepło.



Składniki:

Farsz do burrito:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża biała cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy (280 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 tortilli pszennych
  • 8 marynowanych papryczek jalapeno
  • ziarna z połowy granatu
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki tartego sera cheddar
  • pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  • Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone.
  • Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno.
  • Następnie zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę.
  • Następnie dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną sicie fasolę i kukurydzę oraz pozostałe 2 ząbki czosnku drobno pokrojone. Dusić jeszcze 10 minut.
  • Pod koniec duszenia przyprawić farsz do smaku solą i odrobiną mielonego czarnego pieprzu.
  • Przed nałożeniem farszu na tortillę, należy każdy placek podgrzewać ok. 1 minuty na suchej patelni. Dzięki temu tortilla będzie miękka, elastyczna i łatwo ją zwijać. Ważne, aby krótko podgrzewać placek, zbyt długi podyt na patelni, wysuszy go i stanie się łamliwy.

  • Na ciepłej tortilli układać farsz w odległości 3 cm od  jej dolnej krawędzi.
  • Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki mięsnego farszu 
  • Następnie dodać 1 łyżkę śmietany, pokrojoną papryczkę jalapeno, pokrojoną dymkę i ziarenka granatu.

  • Farsz mięsny posypać tartym cheddarem i listkami kolendry.
  • Po nałożeniu farszu zawijać tortille i podgrzewać rozgrzanej na patelni,  patelni grillowej lub w piekarniku. 
  • Podczas jedzenia skrapiać burrito sokiem z limonki.

Smacznego
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Ach zjadłabym takie burrito, wspaniałe smaki <3 A prezentuje się jak z najlepszej meksykańskiej knajpy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń