Strony

środa, 31 grudnia 2014

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Na przywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu.




Składniki bezy:
3 białka jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka octu jabłkowego

Składniki kremu:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 płaskie łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego

Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu

Przygotowanie blatów bezowych:
  • Schłodzone białka ubić  na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.  
  • Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, skrobię i ocet jabłkowy.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru.
  • Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki". 
  • Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni. 
  • Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.


Przygotowanie kremu malinowego:
  • Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne 10 minut redukować płyn, często mieszając aby maliny się nie przypaliły.
  • Następnie przełożyć ugotowanie maliny wraz z sokiem na gęste sito i przetrzeć. Otrzymany mus schłodzić przed dodaniem do śmietanki.
  • Wszystkie składniki kremu włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
  • Krem malinowy podzielić na 2 części i wyłożyć na blaty bezowe. 
  • Torcik składa się z następujących warstw, od dołu patrząc: blat bezowy, krem malinowy, blat bezowy, krem malinowy, owoce.
  • Torcik udekorować ziarenkami wyłuskanymi z granatu.
  • Torcik wstawić na godzinę do lodówki.


Uwaga Składanie tortu w całość należy wykonywać na paterze lub talerzu, na którym będzie podany. Tort jest bardzo i kruchy, że nie ma szans na przekładanie go bez zniszczenia;)  


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz