Na przywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu.
Składniki bezy:
3 białka jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka octu jabłkowego
Składniki kremu:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 płaskie łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego
Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu
Przygotowanie blatów bezowych:
- Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.
- Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, skrobię i ocet jabłkowy.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru.
- Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki".
- Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni.
- Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.
- Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne 10 minut redukować płyn, często mieszając aby maliny się nie przypaliły.
- Następnie przełożyć ugotowanie maliny wraz z sokiem na gęste sito i przetrzeć. Otrzymany mus schłodzić przed dodaniem do śmietanki.
- Wszystkie składniki kremu włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
- Krem malinowy podzielić na 2 części i wyłożyć na blaty bezowe.
- Torcik składa się z następujących warstw, od dołu patrząc: blat bezowy, krem malinowy, blat bezowy, krem malinowy, owoce.
- Torcik udekorować ziarenkami wyłuskanymi z granatu.
- Torcik wstawić na godzinę do lodówki.
Uwaga Składanie tortu w całość należy wykonywać na paterze lub talerzu, na którym będzie podany. Tort jest bardzo i kruchy, że nie ma szans na przekładanie go bez zniszczenia;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz