Sos chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego sosu, namoczcie żurawinę w czerwonym wytrawnym winie.
Ten sos chrzanowy przygotowuje się bez wysiłku w kilka chwil, a zwyczajny chrzan zyskuje nowe oblicze;)
Składniki:
- 4 łyżki chrzanu tartego - wykorzystalam chrzan ze słoiczka, śmietankowy o delikatnym smaku
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki gorącej wody lub 1 łyżka gorącej wody i 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- Suszoną żurawinę namoczyć w gorącej wodzie lub łyżce wrzątku + winie.
- Po 15 minutach namaczania, odcedzić żurawinę i pozostawić na sicie ok. 30 minut.
- Wymieszać chrzan z namoczoną żurawiną i jogurtem naturalnym.
- Sos przechowywać w lodówce.
Smacznego
Podoba mi się to połączenie :)
OdpowiedzUsuń