Strony

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sos chrzanowy z żurawiną

Sos chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego sosu, namoczcie żurawinę w czerwonym wytrawnym winie. 
Ten sos chrzanowy przygotowuje się bez wysiłku w kilka chwil, a zwyczajny chrzan zyskuje nowe oblicze;)


Składniki:
  • 4 łyżki chrzanu tartego - wykorzystalam chrzan ze słoiczka, śmietankowy o delikatnym smaku
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki gorącej wody lub 1 łyżka gorącej wody i 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
  • Suszoną żurawinę namoczyć w gorącej wodzie lub łyżce wrzątku + winie.
  • Po 15 minutach namaczania, odcedzić żurawinę i pozostawić  na sicie ok. 30 minut.
  • Wymieszać chrzan z namoczoną żurawiną i jogurtem naturalnym.
  • Sos przechowywać w lodówce.

Smacznego

1 komentarz: