czwartek, 28 sierpnia 2014

Ocet malinowy

Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałat, dressingów i marynat. Ocet owocowy można przygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny.
Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych.


Składniki:

  • 3/4 szklanki malin
  • ocet jabłkowy lub ocet z białego wina - octu użyć tyle, aby zakrył maliny i wypełnił słoik
  • 1 płaska łyżka cukru
  • słoik o pojemności 300 ml


Przygotowanie:

  • Maliny wymieszać z cukrem, przełożyć do słoika i zalać octem. Ocet musi zakrywać maliny.
  • Słoik lekko zakręcić i pozostawić na tydzień w ciemnym miejscu.
  • Po tym czasie, gdy ocet zabarwi się na malinowo, zlać go do butelki, odcedzając owoce.
  • Ocet trzeba przechowywać ciemnym miejscu lub ciemnej butelce.


Smacznego

1 komentarz: