Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałat, dressingów i marynat. Ocet owocowy można przygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny.
Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych.
Składniki:
- 3/4 szklanki malin
- ocet jabłkowy lub ocet z białego wina - octu użyć tyle, aby zakrył maliny i wypełnił słoik
- 1 płaska łyżka cukru
- słoik o pojemności 300 ml
Przygotowanie:
- Maliny wymieszać z cukrem, przełożyć do słoika i zalać octem. Ocet musi zakrywać maliny.
- Słoik lekko zakręcić i pozostawić na tydzień w ciemnym miejscu.
- Po tym czasie, gdy ocet zabarwi się na malinowo, zlać go do butelki, odcedzając owoce.
- Ocet trzeba przechowywać ciemnym miejscu lub ciemnej butelce.
Smacznego
świetny pomysł, że też sama nie wpadłam!
OdpowiedzUsuń