Trudno sobie wyobrazić lepiej pasujący dodatek do młodych ziemniaczków jak młoda kapusta.Takie danie można przygotowywać przez cały rok, ale wczesnym latem smakuje wyjątkowo.
Młodą kapustę najbardziej lubię z dużą ilością koperku, z lekko maślanym posmakiem. Co najważniejsze jest zakwaszona sokiem z cytryny i dzięki temu wspaniale smakuje.
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 kostka bulionowa warzywna bio
- 2 płaskie łyżki masła
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 dużej cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku
- ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę.
- Dodać kostkę bulionową i gotować kapustę do miękkości.
- Odcedzić kapustę na sicie, pozostawiając 1 szklankę wywaru z kapusty.
- Rozpuścić w garnku masło i jeśli kapusta ma być nieco bardziej gęsta, dodać mąkę.
- Dodać wywar z gotowania, kapustę i drobno pokrojony koperek.
- Dusić kapustę przez ok. 5 minut, a następnie doprawić do smaku cukrem, solą i kolendrą.
- Po wyłączeniu gazu, dodać do kapusty sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz