Chorizo a la cidra, to przekąska z kuchni hiszpańskiej, a dokładnie pochodzi z kuchni asturyjskiej. Na ten przepis trafiłam wertując wpisy na tym portalu.
Do przygotowania użyłam polskiego Cydru Lubelskiego, a efekt był naprawdę pyszny;) Chorizo nabrało lekko słodkawego smaku, na tyle intrygującego, że musiałam wyjść z kuchni, żeby nie zjeść całej przygotowanej porcji. Spróbowałam również rosołu, w którym kiełbasa była gotowana i z nim podaje się gorące chorizo. W rosołku można moczyć kawałki chleba i zajadać.
Polecam tak przygotowane chorizo jako dodatek do wina lub świetny zamiennik niezdrowych przekąsek do piwa.
Składniki:
- kiełbasa chorizo paprykowa (surowa lub miękka chorizo, ale nie twarda wędzona)
- cydr lubelski
- 2 listki laurowe
- świeże, chrupiące pieczywo jako dodatek
Przygotowanie:
- Chorizo pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka i dodać listki laurowe i tyle cydru, aby zakrył kiełbasę.
- Gotować na wolnym ogniu, aż chorizo będzie miękkie.
Smacznego
Jeśli szukasz przepisu na pikantne przekąski, zobacz również:
kokosowe krewetki z salsą mango
mini tartinki z ciasta francuskiego
prażone migdały z papryką
papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz