Sałatka z fenkułem jest bardzo lekka, o delikatnym cytrynowo-anyżkowym smaku.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 1/2 małego fenkułu
- 1/2 średniego słodkiego jabłka
- 2-3 rzodkiewki
- 8 połówek orzechów włoskich
- 12 orzechów nerkowca
- kawałek sera gorgonzola lub rokpol (ok. 2 łyżki)
marynata do fenkułu: 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soli
Sos do sałatki:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 szczypty soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- Fenkuł pokroić na paseczki, dodać składniki marynaty, lekko ugnieść i pozostawić 20 minut pod przykryciem.
- Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki również pokroić w cienkie plasterki.
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Orzechy można krótko podprażyć na suchej patelni, aby były bardziej chrupkie i bardziej wyraziste w smaku.
- Fenkuł odcisnąć z marynaty i zmieszać z pokrojonymi składnikami.
- Wymieszać sałatkę z sosem i przełożyć na talerz.
- Posypać sałatkę kawałkami sera i orzechami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz