Prasowanki warzywne robię od kilku lat, na przepis na nie trafiłam ucząc się gotowania wg Pięciu Przemian.
Prasowanka, to mieszanka posolonych warzyw, które w procesie przygotowania zostają lekko sprasowane. Do przygotowania prasowanki można użyć: białej kapusty, kapusty pekińskiej, marchwi, pietruszki, dymki, rzodkiewki, białej rzodkwi, ogórków.
Poszatkowane lub starte na tarce warzywa, lekko się soli, ugniata i pozostawia przykryte, obciążonym talerzykiem - 30 minut do kilkunastu godzin. Po kilku godzinach otrzymujemy bardzo smaczną, lekką kiszonkę. Najczęściej prasowankę przygotowuję godzinę przed obiadem i podaję z olejem lnianym. Zawsze dodaję trochę oleju, aby witaminy rozpuszczane w tłuszczach, miały szansę być przyswojone przez organizm;)
Tak przygotowana surówka jest źródłem minerałów, witamin, laktobakterii, dzięki czemu wspomaga układ trawienny i przemianę materii.
Prasowanka z białej kapusty z olejem lnianym |
Prasowanka z białej kapusty z majonezem |
Warzywa poszatkowane i ugniecione z solą |
Warzywa pod obciążeniem;) |
- 1/3 małej główki białej kapusty
- 1 duża marchew
- szczypiorek z 1 dymki
- kilka gałązek koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu (do wersji drugiej)
- 3 łyżki oleju lnianego lub oliwa (do wersji pierwszej)
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz mielony do smaku
- Kapustę poszatkować bardzo drobno, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek drobno posiekać.
- Przełożyć warzywa do miski, posypać solą i mocno ugniatać przez kilka chwil.
- Warzywa w misce przykryć talerzykiem i obciążyć od góry. Pozostawić na minimum 30 minut, aż warzywa puszczą sok.
- Rozdzieliłam sprasowane warzywa na dwie części i zrobiłam dwie wersje surówki.
- Do jednej części warzyw dodałam natkę pietruszki, pieprz i olej lniany.
- Do drugiej części warzyw dodałam koperek, pieprz, majonez i trochę czerwonej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz