Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 łyżki spirytusu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- konfitura z wiśni do dekoracji
- cukier puder do posypania
- białko jajka do sklejania
- 1 kg smalcu do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól, żółtka, spirytus, śmietanę.
- Zagnieść ciasto i bardzo dokładnie je wyrobić. Następnie ubić ciasto wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, do powstania na cieście pęcherzyków.
- Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Wykrawać z ciasta kółka o różnej wielkości. Każde kółko naciąć na brzegach. Mniejsze kółko posmarować od spodu białkiem, położyć na większym kółku i mocno docisnąć.
- Róże smażyć na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym smalcu. Następnie osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Po wystudzeniu, oprószyć róże cukrem pudrem i udekorować konfiturą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz