Składniki:
- 5 *szklanek bulionu drobiowego
- 1 mała pierś z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 pędy trawy cytrynowej
- 1 marchew
- 2 liście limonki kaffir lub 3 plastry limonki
- 5 pieczarek
- kilka suszonych grzybków shitake lub grzybki mun
- 1 papryczka chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- szczypiorek z dymki i kolendra do przybrania
- 1 paczka makaronu ryżowego (nitki)
*1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
- Zagotować bulion drobiowy, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w słupki marchew i pieczarki pokrojone w plastry, pokruszone grzybki shitake, gotować aż składniki zmiękną.
- Zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać liście kaffir, trawę cytrynową, chilli (przekrojoną na pół), koncentrat pomidorowy. Gotować 15 min.
- Gdy składniki zupy są ugotowane, a aromatyczne składniki nadały jej charakteru, czas na doprawienie zupy. Dodać mleko kokosowe, cukier, sos sojowy, sos rybny i utarty imbir oraz delikatnie zmiażdżony czosnek.
- Gotować jeszcze 10 min., wyłączyć grzanie pod garnkiem i pozostawić jeszcze na chwilę pod przykryciem.
- W międzyczasie przełożyć do miski makaron ryżowy i zalać go wrzątkiem, pozostawić kilka minut do zmięknięcia, następnie odcedzić na sicie.
Zupę podawać z makaronem, udekorowaną szczypiorkiem i kolendrą.
Smacznego
Takiej zupy szukałam, akurat mam te orientalne składniki i nie wiedziałam co z nimi zrobić. Nakupiłam ich w ramach akcji "gotuję po chińsku". Akcji nie było, przyprawy zostały, więc wykorzystam i dam znać czy smacznie wyszło. Dzięki za przepis (a raczej podziękuję jak zrobię i będzie smaczna) :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta zupę dla mnie ma uzależniający smak - lekko kokosowy;) Madziu, postaraj się dodac wszystkie składniki, aby poznać jej prawdziwy smak.
OdpowiedzUsuń