Strony

środa, 1 stycznia 2014

Zupa orientalna z kurczakiem

Dzisiaj proponuję przepyszną zupę orientalną. Jest bardzo zrównoważona w smaku, lekko słodko-pikantna. Bez problemu mogą ją jeść osoby, które nie są przyzwyczajone do pikantnych potraw. Zupa jest sycąca i doskonale poprawia humor ;)))




Składniki:
  • 5 *szklanek bulionu drobiowego
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 pędy trawy cytrynowej
  • 1 marchew
  • 2 liście limonki kaffir lub 3 plastry limonki
  • 5 pieczarek
  • kilka suszonych grzybków shitake lub grzybki mun
  • 1 papryczka chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • szczypiorek z dymki i kolendra do przybrania
  • 1 paczka makaronu ryżowego (nitki)

*1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
  • Zagotować bulion drobiowy, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w słupki marchew i pieczarki pokrojone w plastry, pokruszone grzybki shitake, gotować aż składniki zmiękną.
  • Zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać liście kaffir, trawę cytrynową, chilli (przekrojoną na pół), koncentrat pomidorowy. Gotować 15 min.
  • Gdy składniki zupy są ugotowane, a aromatyczne składniki nadały jej charakteru, czas na doprawienie zupy. Dodać mleko kokosowe, cukier, sos sojowy, sos rybny i utarty imbir oraz delikatnie zmiażdżony czosnek.
  • Gotować jeszcze 10 min., wyłączyć grzanie pod garnkiem i pozostawić jeszcze na chwilę pod przykryciem. 
  • W międzyczasie przełożyć do miski makaron ryżowy i zalać go wrzątkiem, pozostawić kilka minut do zmięknięcia, następnie odcedzić na sicie.

Zupę podawać z makaronem, udekorowaną szczypiorkiem i  kolendrą.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Takiej zupy szukałam, akurat mam te orientalne składniki i nie wiedziałam co z nimi zrobić. Nakupiłam ich w ramach akcji "gotuję po chińsku". Akcji nie było, przyprawy zostały, więc wykorzystam i dam znać czy smacznie wyszło. Dzięki za przepis (a raczej podziękuję jak zrobię i będzie smaczna) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ta zupę dla mnie ma uzależniający smak - lekko kokosowy;) Madziu, postaraj się dodac wszystkie składniki, aby poznać jej prawdziwy smak.

    OdpowiedzUsuń