Pesto rosso, czyli sycylijska odmiana sosu pesto, którego składniki są ucierane w moździerzu. W kuchni sycylijskiej, widoczne są wpływy kuchni Maghrebu i tradycyjne w pesto orzeszki pinii, zastępuje się migdałami i obowiązkowo dodaję się słodki składnik - cukier lub rodzynki. Jednak najważniejsze w tym sosie są przepyszne suszone na słońcu pomidory.
Pesto rosso ma bardzo wyrazisty, kwaśno-słodki smak, dzięki czemu wystarczy dodać go do potrawy w niewielkiej ilości. Często dodaję to pesto do warzyw gotowanych na parze, jedna łyżeczka sosu (ok. 40 kcal) zdecydowanie poprawia smak dużej miski dietetycznych warzyw ;)
Pesto rosso dodaje się do makaronów, kanapek, pasztetów wegetariańskich, past twarogowych, roladek drobiowych i mnóstwa innych potraw.
Składniki:
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 pomidor
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1/3 dużej kulki mozzarelli
- kilka gałązek bazylii
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zmiksować składniki sosu. Pesto doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przełożyć pesto do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.
Smacznego
bjuuutifil::))))))))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto rosso. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj pesta - bije na głowę bazyliowe czy inne :) Twoje wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMam tylko jedną uwagę odnośnie etykiety - pesto rosso nie jest wegetariański. Parmezan jest jednym z serów, który produkowany jest wyłącznie z użyciem podpuszczki zwierzęcej, a takich produktów wegetarianie nie spożywają. To jest jeden z tych serów, który jest wykluczony - oni spożywają sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za uwagę o parmezanie, etykietę poprawiłam. Pozdrawiam
Usuń