Makaron z zielonym sosem brokułowo-serowym zaliczam do pierwszej dziesiątki ulubionych dań z makaronem. Smakuje dzieciom i dorosłym, ma tylko jedną wadę - jest dosyć kaloryczny. Warto jednak nie bacząc na kalorie, przygotować to danie, które syci największy głód i poprawia humor ;).
Składniki:
- Tagliatelle dla 3 osób
- 5 różyczek brokuła
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 2 czubate łyżki gorgonzoli pokrojonej w kostkę
- 2 czubate łyżki parmezanu startego na wiórki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie, nie przelewać zimną wodą, pozostawić 1/2 filiżanki wody z gotowania makaronu.
- Rozgrzać oliwę i dodać czosnek. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, ale nie będzie jeszcze przyrumieniony, dodać śmietanę.
- Gdy sos mocno się podgrzeje, dodać brokuły (ugotowane al dente) starte na tarce o grubych oczkach.
- Dodać gorgonzolę, parmezan i pieprz - mieszać do rozpuszczenia serów.
- Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać trochę wody z gotowania makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz