Sałatka lwowska ma bardzo zrównoważony smak. Jednak nie jest to typowa sałatka jarzynowa o jednoznacznym smaku. W jej bazą są gotowane warzywa i kwaśne dodatki w postaci śledzi, marynowanych buraczków, grzybków, kiszonych ogórków. Ostateczny charakter nadaje sałatce ostry sos śmietanowy.
|
Sałatka przed połączeniem z sosem
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 małego selera
- 2 ugotowane jajka eko
- 1 małe kwaśne jabłko
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 łyżki marynowanych nasion nasturcji lub kapary
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki marynowanych grzybków
- 3-4 marynowane płaty śledziowe
- 10 plastrów marynowanych buraczków (marynowane buraki kupiłam w Lidlu)
- kilka gałązek koperku
- kilka wąsów szczypiorku
sos:
- 200 ml gęstej śmietany 18% lub 22%
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, odrobina cukru
Przygotowanie:
- Marchewkę, ziemniaki, selera ugotować w skórkach. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłko, ogórki, jajka pokroić w kostkę.
- Buraczki, śledzie i cebulę pokroić w paseczki.
- Dodać grzybki - jeśli nie są zbyt duże można nie kroić.
- Dodać nasiona nasturcji.
- Pociekać szczypiorek i koperek.
- Wymieszać składniki sosu i połączyć z warzywami.
- Wstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.
Smacznego
|
Bardzo ciekawa sałatka, nie spotkałam się taką jeszcze.
OdpowiedzUsuńSpróbuję taką zrobić...
OdpowiedzUsuńRobiłam jest pyszna
OdpowiedzUsuń